GROENLAND

Voorbereiding & Reisinfo

We zijn zo'n 9 maanden vantevoren begonnen met de voorbereiding voor deze reis. Deze tijd hadden we ook zeker nodig om te trainen voor de tocht. We hadden namelijk nog nooit een 'wandelvakantie met rugzak' gedaan.
We zijn begonnen met informatie zoeken op internet. Daar was niet echt veel te vinden. Wel ontdekte ik dat er een Duits reisgidsje bestaat: "Grönland: Arctic Circle Trail" auteurs David Kuhnert & Oliver Schröder, nr. 137 in de serie Outdoor Handbuch door Conrad Stein Verlag
Dit boekje is online te bestellen.

Natuurlijk moesten we ook topografische kaarten kopen. De enige goede kaarten zijn: Hiking Map West Greenland 1:100.000 uitgegeven door Greenland Tourism. Wij hadden er 4 nodig: Kangerlussuaq, Pingu, Sisimiut en Ilulissat. Ook deze kaarten kun je online bestellen.
Tip: Maak van elke kaart een kopie in kleur. Deze kopie gebruikten wij om aantekeningen op te maken. Zo blijft de originele kaart netjes, zeker handig bij slecht weer.

Verder heb ik nog een Lonely Planet gidsje gekocht, Greenland & the Arctic
En we hebben nog wat boekjes over Survival & Hiking gelezen.

Toen moest de reis zelf geboekt worden. Er was geen reisbureau meer die deze reis in z'n pakket had zitten. Dus hebben we alles zelf geregeld en we waren daardoor aanzienlijk goedkoper uit.
Denk erom dat de vliegtickets en een evt. bootticket ruim vantevoren geboekt moeten worden! Ik heb eind November 2007 al geboekt voor een vlucht op 14 juli 2008. Alleen met onze binnenlandse vlucht had ik wat langer gewacht en toen bleek het in januari al erg vol te zijn voor de zomer. Dus hadden we toen niet veel keus meer en waren gedwongen om een hele vroege vlucht van Ilulissat naar Kangerlussuaq te nemen.

We hebben tickets geboekt via: Air Greenland
Er gaat een rechtstreekse vlucht van Kopenhagen naar Kangerlussuaq. Omdat we ook een beetje milieubewust willen reizen, hebben we voor deze vlucht gekozen. Je kunt ook van Schiphol via IJsland en Oost-Groenland naar Kangerlussuaq, maar dan moet je 2 keer overstappen. Onze retourvlucht voor 2 personen kostte 1395 euro.
De binnenlandse vlucht van Ilulissat naar Kangerlussuaq kostte 338 euro voor 2 personen.

We hebben onze vlieg- en autokilometers gecompenseerd met Trees for Travel
We zijn met onze auto naar Kopenhagen gereden. Op het vliegveld is goede parkeergelegenheid. Gelukkig had ik ook vantevoren een plek op het 'low budget' terrein geboekt. Want hier stond het al helemaal vol. Voor het parkeren waren we 124 euro kwijt voor 30 dagen. Kijk op de website van Kastrup Airport voor meer info.
Omdat we ook nog even in Kopenhagen wilden rondkijken, hadden we voor 2 nachten een hotel geboekt. Hiermee was ik aan de late kant. En daardoor was er niet zoveel keus meer. Toch vond ik nog een betaalbaar hotel. Voor 2 nachten waren we 180 euro kwijt.

Omdat we ook graag naar de ijsbergen van Ilulissat wilden, de grote attractie van Groenland, moesten we ook een bootticket regelen. Dit kun je online doen via: Arctic Umiaq Line. De bootreis kostte ons 289 euro voor 2 personen. Hiervoor konden we overnachten in een 2 persoons couchette. De bootreis is zeker een aanrader. Wel op tijd boeken!! Onderweg hebben we nog bultrugwalvissen gezien van heel dichtbij. En natuurlijk de spectaculaire ijsbergen in Disko baai. Op de boot kon je ook lekker eten en er was een douche. Wat voor ons na 3 weken zonder douchen natuurlijk heel luxe was!

Arctic Circle Trail

De route van Kangerlussuaq naar Sisimiut is ongeveer 160 km lang. De meeste mensen lopen van Kangerlussuaq naar Sisimiut. Dat is handig want je kunt direkt bij het vliegveld beginnen te wandelen. Ook begin je dan met wat licht heuvelachtig terrein. Vanaf Sisimiut heb je hogere bergen en omdat je de eerste dagen met een hele zware tas loopt, kan dat lastiger zijn.
Hier kun je actuele informatie vinden over de route: Website van Sisimiut Tourism

Trek minstens 11 dagen uit voor deze wandeltocht. En denk er om dat het altijd langer kan worden afhankelijk van de weersomstandigheden. Wij hadden eten mee voor 14 dagen. Uiteindelijk hebben we er 11 dagen over gedaan. Er zijn ook mensen die de tocht in 8 dagen lopen. Maar eigenlijk is dat zonde. Als je er wat langer over doet, heb je veel meer tijd om te genieten van het geweldige landschap. Eenmaal in Sisimiut aangekomen, hadden we spijt dat we er niet nog een paar dagen langer over gedaan hadden!
Onderweg zijn er hutten waar je kunt overnachten, maar het is wel nodig om ook een tent mee te nemen zodat je je altijd zelf kunt redden. Wij hebben alleen maar in onze tent overnacht. De hutten waren vaak al bezet door 1 of meer personen en wij slapen sowieso liever in een tent.
Het is zeker geen tocht voor ongetrainde mensen. Onze rugzakken wogen de eerste dagen meer dan 20 kg. Terwijl we echt alleen maar lichtgewicht spullen mee hadden genomen en een minimum aan kleding. Maar al dat eten weegt er flink in.
Even ter illustratie van hoe zwaar het was; wij hadden een tempo van gemiddeld 2 kilometer per uur. In Nederland lopen we 6 tot 7 kilometer per uur. Na elk uur moesten we even stoppen om te rusten en om de rugzak even af te doen.
Op sommige plekken is het pad redelijk duidelijk, maar op andere plekken loop je door een moerasachtig landschap en zak je weg bij iedere stap. De route is gemarkeerd met steenmannetjes. Deze staan wel vrij ver uitelkaar. Dus heb je echt wel je topografische kaart nodig en bij slecht weer ook je kompas of GPS.

Dan tot slot, zorg ervoor dat je uitrusting perfect in orde is. De rugzak is heel erg belangrijk, daar moet je niet op besparen. En natuurlijk heb je ook goede schoenen nodig. Wij hadden hoge Lowa wandelschoenen, B/C klasse. Ik heb geen blaren gehad. Maar aan het eind van de tocht wel steeds sneller last van brandende voeten.
Neem een goede verbandtrommel mee. Ik had ook antibiotica bij me en een setje om wonden te kunnen hechten ( dat scheelt als je dierenarts bent!). Gelukkig hebben we dit niet nodig gehad.
Neem ook niet te weinig eten mee. Wij hadden gevriesdroogde maaltijden (Adventure Food & Trekking Mahlzeiten) en ook voor een aantal dagen gevriesdroogd ontbijt en toetjes mee. Verder iedere dag een reep chocola. Wat zakjes pinda's en beef jerkey. En we hadden een blik Isostar poeder mee om door het water te doen. Ondanks dat het water superschoon is, hadden we toch een de Katadyn Hiker mee, een filterapparaatje. Want ik wou geen Giardia besmetting oplopen. We zijn erg tevreden over dit apparaat. Het filteren ging snel en de dop past op de Nalgene flessen.

Voor het koken gebruikten we de Primus Multi Fuel brander. Wasbenzine was verkrijgbaar in de supermarkt van Kangerlussuaq en ook in Sisimiut. In Kangerlussuaq hadden we anderhalve liter brandstof gekocht en hier hebben we de hele reis mee kunnen doen. We hebben geen problemen gehad met het vervoer van onze brandstofflessen in het vliegtuig. Natuurlijk moet je ze wel goed schoon maken, even uitspoelen met cola werkt heel goed.
Doe de rugzakken wel in een flightbag voor het vliegen. Daar kun je ook mooi je wandelstokken in kwijt. Wij moesten aardig wat eten in de handbagage meenemen, anders zaten we boven het toegestane gewicht.

START VORIGE VOLGENDE