Skeeleren

 

In 1997 ben ik begonnen met skeeleren. Mijn eerste wedstrijdseizoen was in 1999. Toen behaalde ik ook mijn grootste succes, namelijk een derde plek tijdens het NK over 50 km in Hallum. In 2000 heb ik nauwelijks wedstrijden gereden omdat ik te druk was met fietsen en mijn studie. In 2001 en 2002 heb ik helemaal geen wedstrijden gereden.

In 2003 ben ik weer begonnen, ook omdat er eindelijk een speciale damescompetitie was. Ik rijd bij de D2. Ik kon wel merken dat ik er een paar jaar tussenuit geweest ben. Het niveau was behoorlijk toegenomen. De laatste wedstrijden van dat seizoen gingen wel weer goed. Waarschijnlijk omdat ik van mijn klapskeelers weer was overgegaan op een vast frame.

In 2004 is mijn vader overleden, een van mijn trouwste supporters. Daarna had ik even helemaal geen zin meer in wedstrijdsport.
In 2006 heb ik alleen meegedaan met de wedstrijd rond het Tjeukemeer vanuit Bantega. Als een van de weinigen reed ik daar nog op vijf wielen. Toen heb ik ook maar nieuwe skeelers gekocht met 4 x 100 mm wielen. Het ging direkt een stuk beter. Voorheen had ik altijd blaren, met mijn nieuwe Mogema schoenen helemaal niet meer.

In 2007 was het Sportpark Schuttersveld in Sneek klaar. Compleet met skeelerbaan en wielerparcours. De schaats- en skeelervereniging De IJsster begon met skeelertrainingen. Eindelijk heb ik eens goede trainingsfaciliteiten dichtbij huis en een leuke groep om mee te trainen. Dus dit jaar toch maar weer begonnen met wedstrijden skeeleren. Ik mis nog wel wat snelheid, maar ik hoop dat het lukt om aansluiting te krijgen bij de besten van de D2 categorie.

8 juli 2007 heb ik meegedaan aan het EK Masters in Hannover. Ik mocht uitkomen voor Nederland in de categorie 30-40 jaar. Het was heel erg leuk om eens een internationale wedstrijd te rijden. Het parcours liep van Hannover naar Celle en was 42 km lang. Ik heb een dik PR gereden, nl. 1:23 en heb daarmee de 10e plek gehaald.

EK masters EK masters

Kijk op de website van Skatebond Nederland voor de wedstrijdkalender en de uitslagen. We rijden tegenwoordig met een transponder om de enkel, daardoor kloppen de uitslagen altijd en kun je ook je rondetijden bekijken. Dat is een hele vooruitgang!

Ieder jaar wordt er in Heerde een skeelertriathlon gehouden. Dit is een mooi evenement. Ik heb inmiddels vijf keer meegedaan en vijf keer het podium gehaald. Drie keer de derde plek, een keer tweede en in 2002 was ik eerste. In 2003 verbeterde ik mijn parcoursrecord. Klik hier om een kijkje te nemen op de website van Skeelerclub Oostveluwe

 

Steenwijk Skeelerbaan Sneek
Klim van Steenwijk 2007 Op de skeelerbaan van Sneek
Vorden NK Nijverdal
Vorden 2007 NK 2007 Nijverdal
Hallum Hallum
Hallum 2003, start en finish, ik word 10e  
Wedstrijd Hoogezand podium NK Hallum
Wedstrijd in Hoogezand 2003 Podium NK Hallum 1999